Aanwijsregels sociale zekerheid vanwege corona Verenigd Koninkrijk

 

Vorige week hebben we jullie bericht over het besluit van Nederland om Nederlands verzekeringsrecht toe te wijzen aan nieuwe indiensttredingen die vanwege de maatregelen niet naar Nederland kunnen komen. Vooralsnog gaan we ervan uit dat dit standpunt uitsluitend van toepassing is op werknemers uit de EU, EER en Zwitserland. Wij blijven er bij de instanties op aandringen een dergelijke regeling ook voor werknemer die buiten de EU, EER of Zwitserland wonen te regelen.

 

Recent bereikte ons de vraag welke wetgeving van toepassing is bij het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk behoort vanaf 31 januari 2020 immers niet tot de EU of de EER. 

 

  

Deze vraag is door één van onze deelnemers voorgelegd aan de SVB en die heeft daarop als volgt geantwoord:

  • EG-verordening 883/2004 blijft ná 31-01-2020 (Brexit datum) geldig t/m 31-12-2020.
  • Medewerkers, die in het Verengd Koninkrijk vastzitten vanwege coronamaatregelen, zijn in Nederland sociaal verzekerd t/m 31-12-2020.
  • Dit is door UK-autoriteiten bevestigd aan SVB.

 

 

 

A1 verklaring

 

Voor de gehele groep medewerkers, die elders in EU/EER vastzitten is het niet nodig A1-verklaring aan te vragen o.b.v. artikel 16 van EU verordening Vo 883/2004.

Het eerder verschenen persbericht moet voldoende zijn: https://www.svb.nl/nl/id/nieuws/sociale-verzekering-verandert-niet

Datum laatste wijziging: 07/04/2020