Sociale zekerheid bij thuiswerken niet EU-onderdanen in Europa.

Onlangs kregen we een casus voorgelegd waarbij een niet-EU-onderdaan in een EU-land verblijft en vanwege de coronamaatregelen niet naar Nederland kunnen verhuizen.


Eerder berichtten wij al dat de SVB als antwoord op de verzekeringsproblemen die ontstonden voor nieuwe indiensttredingen eenzijdig heeft aangekondigd dat ook bij nieuwe indiensttredingen een verzekeringsrecht voor Nederland zal ontstaan.

 

Bij deze aankondiging is echter niet aangegeven of dit verzekeringsrecht ook zal ontstaan voor niet-EU-onderdanen. Naar aanleiding van 2 casussen bij Wageningen universiteit is de vraag voorgelegd of er ook voor niet-EU-onderdanen een verzekeringsrecht kan ontstaan bij thuiswerken in een ander EU-, EER-land of Zwitserland.

 

Het antwoord daarop is JA.

Het verzekeringsrecht ontstaat ook voor niet-EU-onderdanen die werkzaamheden verrichten op grondgebied van de EU, EER of Zwitserland. 

 

Let op: we willen jullie er op wijzen dat het in deze tijd van belang is goed in de gaten te houden dat tijdelijke maatregelen van de Belastigndienst of goedkeuringen van de SVB op het gebied van de sociale verzekeringen allemaal standpunten vanuit de Nederlandse overheid zijn. Juist nu is het belangrijk ook de verplichtingen als werkgever in het buitenland in de gaten te houden. Het tijdig inschakelen van een adviseur met kennis van de maatregelen en wetgeving in het betreffende land zal daarbij vaak onvermijdelijk zijn.

Datum laatste wijziging: 17/04/2020